4 Nisan 2025 10:26

Gözaltına alınan Murat Kocabaş: Gazeteciler gerçeği yansıttığı için hedefte

İzmir’deki protestoları takip ettiği sırada 24 Mart'ta darbedilerek gözaltına alınan foto muhabir Murat Kocabaş, "Gazetecilerin gözaltına alınması bilinçli. Çünkü şiddeti en net gösteren biziz" dedi.

Gözaltına alınan Murat Kocabaş: Gazeteciler gerçeği yansıttığı için hedefte

Murat Kocabaş | Fotoğraf: MA

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik 19 Mart’ta gerçekleştirilen operasyon ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil belediye başkanlarının gözaltına alınmasıyla başlayan protestolar ülke genelinde günlerce sürdü. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok kentte yaklaşık iki bin kişi gözaltına alındı, 300’den fazla kişi tutuklandı.

Protestolar sırasında mesleklerini icra eden gazeteciler de hem polis şiddetinden nasibini aldı hem de gözaltına alındı. İstanbul'da 7 gazeteci gözaltına alınıp tutuklandıktan 2 gün sonra tahliye edildi. İzmir'de de gazeteci Yağız Barut ve Barış İnce ile foto muhabir Murat Kocabaş, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” suçlamasıyla gözaltına alındı. 24 Mart'ta gözaltına alınan 3 gazeteci 27 Mart’ta serbest bırakıldı. Kocabaş, serbest bırakıldıktan sonra Mezopotamya Ajansına konuştu.

"Uyguladıkları şiddeti göstermemize izin vermiyorlar"

Protestoların ülkedeki birçok sorundan kaynaklanan öfkenin yansıması olduğunu belirten Kocabaş, eylemleri takip etmenin bir sorumluluk olduğunu söyledi. Gazetecilerin şiddete maruz bırakılmasının yeni bir durum olmadığının altını çizen Kocabaş, "Kamusal bir iş yapıyoruz ve bunun sorumluluğu ile sahadayız. İnsanlara gerçeği yansıtmak görevimiz. Protestoların başladığı günden ayın 23'üne kadar eylemleri takip edip fotoğraf çektim. Bayraklı ve Alsancak'ta polis şiddetini de çektim" diye konuştu.

Gözaltına alınmasının kendisini şaşırtmadığını dile getiren Kocabaş, "Polisle hep bir çatışma içerisinde kalıyorduk. İşimizi engelleyerek insanlara uyguladıkları şiddeti göstermemize izin vermiyorlar. Eylemleri takip ettiğim sıralarda çevik kuvvet polisinin şiddetine maruz kaldım. Gazdan tıkandığım bir anda tekme attılar. 2-3 gün boyunca topallayarak yürüdüm. Daha sonra ‘2911 sayılı yasa’dan bir gazeteci olarak değil de eylemci olarak gözaltına aldılar. İktidar kriminalize ederek kendi gazetecisini yaratmayı hedefliyor. Sansür de bu yüzden yapılıyor. Önceki yıllarda gazetecileri veya kamuoyuna ulaşabilen insanları öldürüyorlardı. Şimdilerde ise öldürmeye yakın şiddet uyguluyorlar. Birçok eylem sonrası vücudumuzda morluklar oluşuyor. Bizim ve İstanbul'daki arkadaşların gözaltına alınması bilinçli bir durumdur. Çünkü oradaki şiddeti en net gösteren biziz. Ya da oradaki protestoları en doğru şekilde kamuoyuyla paylaşan bizleriz. Dünya basını bu şiddeti gördü ama iktidar bunu göstermek istemiyordu” ifadelerini kullandı.

"Sahada çalışan gazetecilerin daha çok önemsenmesini istiyoruz"

Gözaltı yaşadıklarını da anlatan Kocabaş, "Dışarıda ne olup bittiği konusunda bilgimiz yoktu. Bir bakıma içeride sansürlendik. Avukatlar bir şekilde haber veriyordu. Türkiye'deki gazetecilerin yalnız kaldığını düşünüyorum. Biz foto muhabirler her ne kadar serbest çalışsa da çektiğimiz fotoğraflar tarih olarak kalabiliyor veya kitleleri hareketlendirebiliyor. Baskılara karşı boyun eğmeden birlik içinde hareket etmemiz gerekiyor. Özellikle sahada çalışan gazetecilerin daha çok önemsenmesini istiyoruz" dedi. (Medya Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sarayın açmazı

Sarayın açmazı

Türkiye’de neoliberal dönüşümü hızlandırarak uluslararası sermayeye bağımlılığı artıran Erdoğan-Şimşek programı yapısal sorunları derinleştirdi. Yargı operasyonlarıyla tetiklenen sermaye kaçışı arttı. Prof. Dr. Oğuz Oyan’a göre mevcut ekonomik program işlevsizleşti ve Saray iktidarı açmaza girdi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
5 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et